4 locuri unde găsești produse de patiserie artizanale în Iași
Fotografie de Frateria
Restaurante

4 locuri unde găsești produse de patiserie artizanale în Iași

Iași local
Povestitor și community builder pentru industriile creative din Iași, cu peste 11 ani de experiență.

Mâncarea bună este dragoste, se spune, iar patiseria artizanală e o formă specială de iubire, adaug eu. Când cineva îți oferă o pâine caldă sau niște biscuiți crocanți cu ciocolată, poți fi convins că ți-a spus într-un fel special „te iubesc”. Dacă ești în căutare de produse de patiserie artizanală cu care să îți declari iubirea (inclusiv ție), află că avem în Iași câteva locuri faine cu bunătăți dulci și sărate apetisante, de împărțit cu cei dragi.

Frateria L'Artisan este singura cafenea-patiserie de inspirație pariziană care îți oferă croissante adevărate, preparate de la 0, cu atât de mult unt încât gustul e inegalabil. Dacă mai mănânci în alte locuri croissante cu combinația perfectă de straturi fragede și exterior crocant, sigur sunt tot de la ei. Echipa Frateria are un respect aparte pentru ingrediente de calitate și tehnicile artizanale de patiserie, dar inventivitatea lor în materie de gusturi și texturi e ceea ce te cucerește imediat. 

În câte patiserii ai mai savurat croissante cu colivă, cu tiramisu sau cu feta și spanac? Combinații surprinzătoare găsești și în pralinele lor cu ciocolată belgiană, bijuteriile dulci pictate manual, create dintr-o pasiune ieșită din comun pentru ciocolaterie și arome inedite cum ar fi vin roșu și un strop de sare afumată, ghimbir și mango sau ceai Matcha și căpșuni. Recomand să le faci o vizită la locația de pe Str. Sfântul Lazăr dimineața, ca să bei și o cafea de specialitate bună.

Pan Artisan te cam face dependent de pâinea cu maia naturală sălbatică, coaptă pe vatră de piatră și proaspătă în fiecare zi. Specialitatea lor este pâinea artizanală, dar sigur te vor ademeni și cu sărățelele și ișlerele care ți se topesc în gură sau minicroissantele cu gouda ideale ca snack pe drum. Ceea ce apreciez cel mai mult la ei este varietatea - mereu pregătesc pâini speciale în afara meniului obișnuit, care include pâine cu grâu dur, cu unt și chia, măciniș cu in sau tot felul de semințe, cu dovleac copt și multe altele.  

În fiecare sâmbătă, descoperi o nouă pâine Brutar Hoinar prin care cei de la Pan Artisan împărtășesc cu noi ce gusturi noi de pâine au mai testat prin călătorii sau de care au aflat în documentările lor, cum ar fi o pâine veche de secole care aparține populațiilor Maori din Noua Zeelandă.  

Toate sortimentele sunt dospite lent, vreo 30 de ore, nu au amelioratori sau alte adaosuri, doar făină din culturi controlate, apă și semințe. Dragostea pentru pâine le-a adus în 2020 premiul Gustul Alesacordat de ROAliment și Institutul de cercetare pentru bioresurse alimentare IBA pentru pâinea Spelta cu prune și nuci, iar în 2021, premii pentru pâinea cu cărbune și crackers fără gluten în cadrul competiției GastroPan.

La Cuptorul Moldovencei  găsești mereu bunătăți cu gust de copilărie, „fără margarină, fără premixuri, fără prostii”, crezul pe care îl respectă cu sfințenie încă de la deschiderea primului magazin, acum mai bine de 10 ani. Plăcintele (cu cartofi, cu carne de vită, varză sau brânză și mărar) sunt o idee bună de prânz pe fugă într-o zi aglomerată, cu torturile Moldovencei nu poți da greș la o aniversare, iar eu n-aș refuza niciodată o prăjitură Smetanic sau Albinuța. Nici un ecler clasic sau niște priconuci. 
 

Rețetele lor de casă sunt originare din toată zona Moldovei, iar ingredientele sunt de la furnizori preponderent locali astfel încât produsele să fie cât mai proaspete. Și partea bună este că nu trebuie să străbați tot orașul ca să-ți cumperi 2, 3, hai 5 bunătăți pregătite cu grijă pentru că dai peste câte un Cuptorul Moldovencei cam în fiecare cartier ieșean sau le poți comanda online.

Bisou hrănește „idei, profticioși și pasionați de savoare” de prin 2015, când nu găseai în multe locuri din Iași baghete franțuzești sau patiserie artizanală care îmbină rețete internaționale cu ingrediente autohtone. Toate produsele sunt făcute de mâinile lor harnice cu o dedicare care i-a ajutat să reziste pe piață fără compromisuri. Paradisul miroase a biscuite proaspăt scos din cuptor, spun cei de la Bisou și eu confirm asta de fiecare dată când intru în braseria lor. 

Prima dată s-ar putea să-i găsești un pic mai greu pe Sf. Lazăr, dar după ce îi localizezi, sigur îți vei face des drum pe acolo să-ți iei ceva bun la pachet sau să te bucuri de o gustare sănătoasă în liniște din spațiul lor intim. Iar când nu ajungi la Bisou, caută-le produsele ambalate în magazine cum ar fi Meat Concept Store, Băcănia Nouă, Roade și Merinde sau chiar și în afara Iașului - produsele lor ajung în patru orașe din regiune prin parteneri și în toată țara, prin comenzile online. 

Neapărat trebuie să încerci biscuiții pescarului, cu miez de nucă, stafide și rahat turcesc când ai nevoie de un boost de energie, bezelele cu migdale când simți că meriți o recompensă și grisinele cu ceapă oricând.

Nu rata:

Fotografie de L'Artisan - Facebook

Produse locale, Sweetshops
În magazinul de ciocolată al lui Ștefan Buraga, Frateria-L'Artisan, veți găsi praline cu sortimente creative și neașteptate, la care nu v-ați gândi atunci când cumpărați o ciocolată: lavandă, tutun, vin roșu sau cușcă.
Arată mai mult

Fotografie de Pan Artisan

Brutărie
Pan Artisan este un proiect care a prins viață dintr-o mare pasiune pentru amintirile străvechi ale metodelor de coacere și dospire a pâinii. Toate soiurile sunt fermentate încet, aproximativ 30 de ore, nu au amelioratori sau alte adaosuri, ci doar făină din culturi controlate, apă și semințe.
Strada Pepinierii nr. 15, Valea Adâncă 707317
Arată mai mult

Fotografie de Cuptorul Moldovencei

Produse locale, Bucătăria locală
Plăcinte gustoase și sănătoase, produse de patiserie, prăjituri și tarte, născute din respectul pentru tradiție și oameni. Puteți găsi o brutărie Cuptorul Moldovencei în aproape fiecare cartier din Iași sau puteți comanda online.
Arată mai mult

Fotografie de Bisou

Bucătăria locală, Produse locale
Bisou este un loc aproape magic în care pasiunea întâlnește mâini harnice.Toate produsele sunt făcute de mâinile lor harnice cu o dedicare care i-a ajutat să reziste pe piață fără compromisuri.  
Arată mai mult

Distribuie