Repere / Piețe / Străzi

Statuia și Bulevardul Independenței

De-a lungul timpului, Bulevardul Independenței, una dintre străzile principale din centrul Municipiului Iași, a fost cunoscut sub numele de Strada de Sus, strada I.C. Brătianu sau strada Gheorghe Dimitrov.

După cutremurul din 1977, autoritățile au decis să reproiecteze vechea stradă îngustă. Intervenția de urbanism sub regimul comunist a însemnat crearea unui bulevard impunător, cu locuințe colective care să domine peisajul construit, devenind o perdea dărâmată arhitecturii romantice. Bisericile erau ascunse in spatele blocurilor de beton ale caror fatada scrie "INDEPENDENȚA", prin amenajarea balconului. Doar Universitatea Veche, Spitalul Sf. Spiridon și Muzeul de Istorie Naturală au rămas din arhitectura străzii vechi.

Statuia Independenței din fața Policlinicii Principale a fost realizată de cuplul Gabriela Manole-Adoc și Gheorghe Adoc, proiectul primind un premiu la un concurs național în 1975. Lucrarea a avut rolul de a sărbători 100 de ani de la proclamarea Independenței României în 1877. Monumentul a fost inaugurat mai târziu, în 1980, în prezența cuplului Ceaușescu, când bulevardul a fost și el redenumit.

Inalta de 17 metri (11m statuia si 6 m baza), statuia este prima reprezentare figurativa a Independentei in arta monumentala romaneasca, luand forma unei eroine care tine deasupra capului steagul victoriei. Între eșarfă și partea superioară a corpului femeii este implicită forma geografică a României Mari. Cele 6 basoreliefuri din bronz din baza travertinului prezintă momente ale Războiului de Independență. Acestea sunt aranjate în acest mod: trei în dreapta (venirea principelui străin în țară – Carol I; Proclamarea independenței; Traversarea Dunării) și trei în stânga (Chemarea la luptă; Marea victorie a steagurilor românești; Cucerirea reluărilor Grivița și Plevna și capitularea armatei turcești a lui Osman Pașa).

Deși arhitecții au vrut să pună pe bază un citat al poetului Mihai Eminescu, autoritățile vremii au decis plasarea unui lung citat al lui Nicolae Ceaușescu: "Eroismul strămoșilor noștri vechi de secol va trăi pentru totdeauna în conștiința profund recunoscătoare a întregului neam și în lucrarea realizată cu sângele lor, de generațiile anului 1877, va străluci pentru totdeauna în istoria noastră, ca una dintre cele mai mari victorii pe calea libertății, progresului, independenței și fericirii poporului român". În 1992, aceasta a fost eliminată, iar cea actuală a fost stabilită, după dorința inițială a sculptorilor – "Independența este suma vieții noastre istorice".

Astăzi, în zilele de sărbătoare națională, Statuia Independenței este, alături de Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii, unul dintre monumentele din Iași unde coroanele florale sunt așezate de reprezentanții statului român.

Regizorul Cristian Mungiu de la Iași și tema comunismului

Cristian Mungiu este unul dintre cei mai mari regizori ai noului val cinematografic românesc, cu premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2007 pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" care vizează tema interzicerii avortului în perioada comunistă. În filmul său de referință, "Dincolo de dealuri" (2012), Cristina Flutur și Cosmina Stratan (din Iași) au primit premiul pentru interpretare la Festivalul de la Cannes. Mungiu abordează cu ludie avatarurile regimului comunist în serialul "Amintiri din Epoca de Aur". Acest film colectiv este compus din 6 scurtmetraje care prezintă ironic diverse aspecte ale vieții românilor în epoca Ceaușescu. Mungiu distribuie frecvent actori din Iași în filmele sale: Anamaria Marinca, Ion Sapdaru, Teodor Corban, Petronela Grigorescu.

Piața Independența, Iași
Fotografie de Cezar Suceveanu – Wikipedia

Distribuie