Locații arhitecturale / culturale

Casa de Cultură a Studenților

Casa de Cultură a Studenților a fost construită între 1960 și 1962, sub conducerea inginerului Norbert Zilberman, și a fost inițial numită Casa Tineretului.

În trecut, pe locul actualei clădiri, spre parcarea din fața edificiului, se afla celebrul Jockey Club sau societatea pentru pasionații de curse de cai, o clădire cu o arhitectură impresionantă, dar care nu corespundea ideologiei comuniste.

Stilul construcției este tipic megalomaniei acelor vremuri. Se observă suprafața mare a încăperilor și fațada principală cu ferestre largi, coloane înalte și alto-reliefuri ale sculptorului Iftimie Bârleanu, unde tinerii sunt reprezentați ca fiind preocupați de toate formele de artă – dans, muzică, pictură, teatru, arhitectură etc. Tinerii comuniști, eroi ai luptei proletare, au fost reprezentați pe afișe, picturi, sculpturi sau mosaïci ca oameni robusti, muncitori, respectând regulile realismului socialist ca formă de artă. Alte exemple de artă socialistă găsim pe clădirile din Iași de pe fațada Casei de Cultură a Sindicatelor (basoreliefuri) sau a Facultății de Arhitectură (mosaïc).

În interior s-au folosit marmură albă Rușchița, marmură roșie moneasa și travertin. Sala mare de concerte, cu aproape 500 de locuri, a fost scena multor trupe de teatru, muzică sau dans. Casa Tineretului a fost descrisă în ziarele vremii ca fiind "altarul muzelor olimpiene" sau "Universitatea timpului liber". Nume importante ale pop-art-ului românesc sunt legate de acest spațiu, precum formația "Roșu și Negru" și celebrul baterist Ovidiu Lipan Țăndărică, grupul umoristic "Divertiș", Ansamblul Folcloric "Doina Carpaților", cercul literar SCIENCE FICTION "Quasar" sau Teatrul Studențesc "Ludic".

Scopul clădirii a rămas același ca și în perioada comunistă, mai exact, un loc în care tinerii să-și poată petrece timpul liber și să se reunească în grupuri de dans, teatru, muzică sau literatură.

Organizații pentru copii și tineri comuniști

În perioada comunistă, educația tinerilor cu spirit socialist a început de la o vârstă fragedă. România a mers mai departe decât URSS, inventând o organizație pentru copii între 4 și 7 ani, numită "Șoimii Patriei", care a avut rolul de a-i îndoctrina pe cei mici în cultul personalității dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției acestuia, Elena. Uniforma era compusă dintr-o beretă și pantaloni sau fustă albastră, cămașă portocalie și o cravată roșie. Copiii cu vârste cuprinse între 8-14 ani au devenit "Pionieri", au fost învățați politica de partid și au fost încurajați să dea o mână de ajutor în realizarea idealurilor comuniste. Uniforma era compusă dintr-o cămașă albă și fustă sau pantaloni alb-bleumarin. Elementul distinctiv al pionierilor a fost cravata roșie cu o tundere tricoloră, pentru care a trebuit să depuneți un jurământ în fața steagului. Aceste asociații doreau să fie o paralelă a cercetașilor lumii occidentale. Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani, a fost creată Uniunea Tineretului Comunist (UTC), o organizație satelitară a Partidului Comunist Român, care i-a pregătit pe tineri să fie muncitori model și să depășească obiectivele de productivitate. Copiii și tinerii au luat parte la manifestarea megalomaniei cuplului Ceaușescu, organizată de Ziua Națională (sărbătorită atunci, pe 23 august), pe 1 mai (Ziua Muncitorilor) sau 26 ianuarie (ziua de naștere a dictatorului). Tinerii au fost implicați și în activități populare de masă, activități sportive – Daciada (considerată Olimpiada Română) sau activități artistice (muzică și poezie) – "Cântarea României" sau Cercul Artistic "Flacăra".

Strada Vasile Conta nr. 30, Iași 700106
Fotografie de CCS Iasi

Distribuie