Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași
Este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România. Fondată în 1860, la scurt timp după formarea Principatelor Unite, Universitatea din Iași, așa cum a fost numită inițial, este prima universitate modernă din România.
- peste 25.000 de studenți în ciclurile de licență, masterat și doctorat
- peste 700 de profesori
- 15 cămine cu o capacitate de 5366 de locuri de cazare
- 15 facultăți (Biologie, Chimie, Drept, Economie și Administrarea Afacerilor, Educație fizică și Sport, Filosofie și Științe Sociale - Politică, Fizică, Geografie și Geologie, Informatică, Istorie, Litere, Matematică, Psihologie și Științele Educației, Teologie Ortodoxă, Teologie Romano-Catolică).
- 630 de universități partenere din 68 de țări
Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași
Una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România, a fost înființată în 1879, ca Facultate de Medicină, fiind ulterior asociată cu alte două instituții care completează domeniul de pregătire medicală – Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină Dentară. În 1991, institutului i s-a acordat statutul de Universitate, primind numele celebrului reprezentant al Școlii de Anatomie Funcțională Iași, Grigore T. Popa. Ulterior, a fost inclusă și Facultatea de Bioinginerie Medicală, singura de acest gen din România.
- peste 9.000 de studenți, dintre care peste 2.000 de studenți străini, din peste 70 de țări
- peste 900 de cadre didactice
- 4 facultăți: Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Bioinginerie Medicală
Astăzi, universitatea se mândrește cu personal didactic valoros, precum și cu o bază materială și tehnică modernizată, adecvată pentru dezvoltarea procesului de predare și a activității de cercetare științifică.
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași
Fondată în 1937, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute instituții din țară, fiind custodele unei importante tradiții în inginerie, știință și educație culturală. Are o prezență distinctă atât la nivel local, cât și național și internațional.
- peste 13.000 de studenți
- peste 600 de cadre didactice
- 11 facultăți: Arhitectură, Automatizări și Calculatoare, Construcții și Instalații, Construcții de Mașini și Management Industrial, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului, Inginerie Chimică și Protecția Mediului, Inginerie Electrică, Energie și Informatică, Mecanică Aplicată și Ingineria Materialelor, Textile, Pielărie și Management Industrial
- 7.660 de locuri în căminele din campus
- Biblioteca Universitară "Gheorghe Asachi" este una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume
Universitatea de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi
Universitatea de Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi este o instituție specializată în învățământul medical agronomic și veterinar superior, cu scop național și european, având ca misiune fundamentală formarea inginerilor specializați în agricultură, horticultură, inginerie și management, inginerie alimentară, ingineria mediului, creșterea animalelor, absolvenți de biologie și medici veterinari.
- peste 4.000 de studenți
- aproximativ 200 de membri ai personalului didactic
- găzduiește aproximativ 2.000 de studenți în campus
- 4 facultăți: Agricultură, Horticultură, Alimentație și Științe animale, Medicină Veterinară
Universitatea de Arte "George Enescu" Iași
Universitatea de Arte reprezintă un far al culturii, militând pentru protejarea, conservarea și promovarea creației artistice românești, dezvoltarea gustului pentru frumos și pentru creații autentice.
- peste 1.200 de studenți în cicluri de licență, masterat și doctorat
- peste 130 de cadre didactice
- 3 facultăți: Teatru, Arte Vizuale și Design și Interpretare, Compoziție și Studii Teoretice de Muzică
Universitatea de Arte și-a asumat misiunea de a modela personalitatea viitorilor artiști și de a contribui la dezvoltarea culturii românești și universale, precum și de a forma specialiști în domeniul artei (muzică, arte vizuale, teatru) pentru sistemul de învățământ de specialitate.