Teatrele Iașului
Fotografie de Iulian Aruxandei
Cultură

Teatrele Iașului

Teatrul are un loc aparte în Capitala Culturii din țară. Cu prima piesă în limba română, Mirtil și Hloe, care a avut loc în 1816, Iașul a fost scena primului teatru național, înființat în 1840.

Actualul Teatru Național a fost inaugurat în 1896, iar din 1956 a fost înființată instituția Operei și numele a fost schimbat în Teatrul Național Vasile Alecsandri, după renumitul dramaturg și poet român.

Edificiul reprezintă o bijuterie arhitecturală neoclasică. A fost construită după planurile arhitecților vienezi Fellner și Helmer, care au ridicat teatre la Viena, Praga, Cernăuți, Odessa, Cluj etc. Arhitecții au introdus, de asemenea, elemente inovatoare, prezente în podoabele geometrice moderniste ale balcoanelor exterioare și în coloanele compozite de la intrare, care conțin o liră metalică inserată subtil. Sala Mare are 750 de locuri amplasate pe trei nivele, primul etaj fiind dedicat exclusiv lojelor. În partea stângă a scenei se află cutia regală cu simbolurile României, iar pe partea opusă se află loja personalităților locale din administrație, cu emblema Iașului.

Sala este împodobită cu elemente de sculptură și pictură, de inspirație barocă și rococo, toate punctate de candelabru venețian cu 109 becuri și de lămpile electrice din 1418. Tavanul, pictat în culori pastelate de Alexander Goltz, are ca temă Povestea, reprezentată prin alegorii paradisiace, nimfe și îngeri încadrați de un stuc Rococo.

Spectacolele au loc și la Sala Studioului "Teofil Vâlcu" din pod, iar în apropierea clădirii se află Sala "Fabrica de Teatru", care a adăpostit prima fabrică electrică din Iași și Sala "Teatrul de la Cub" – inaugurată în 2008 și care a primit Premiul Național de Arhitectură în același an. Teatrul Național "Vasile Alecsandri" a fost desemnat al doilea teatru din lume care îți ia răsuflarea, potrivit unui top BBC, devenind astfel, în ultimii ani, o adevărată atracție turistică.

Dacă vizitezi Iașiul cu copiii tăi, Teatrul Luceafărul ar fi o opțiune bună pentru ei să se bucure de o piesă de teatru.

Acesta a apărut ca teatru de păpuși în 1949. Reședinta era situată într-o cameră de 200 de locuri, în curtea Bisericii Catolice. Între timp, a diversificat spectacolele, astfel încât muzica, poezia, pantomima și dansul s-au alăturat treptat marionetelor, în 1973 devenind Teatrul pentru Copii și Tineret. Dacă inițial principalele surse de inspirație pentru spectacole ar fi inspirate din poveștile populare românești, mai târziu literatura universală ar fi prezentă pe scena din Iași prin multe titluri celebre. "Tartarin de Tarascon" a scriitorului Alphonse Daudet sau "Căsătoria forțată", creația scriitorului de teatru Moliére, sunt exemple ale primelor lucrări străine jucate la Iași, pentru copii. Piesa de deschidere a Teatrului a fost "Peștele de Aur" al fraților Grimm, care rămâne un reper al instituției, fiind reluată cu ocazii aniversare. Dar cea mai veche piesă din repertoriul teatrului este "Punguța cu doi bani" după Ion Creangă.

Astăzi, indiferent de vârsta pe care o ai, te poți bucura aici de spectacole de amploare. Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) este unul dintre evenimentele care adună artiști internaționali celebri în luna octombrie a fiecărui an, cu peste 200 de actori din 15 țări. Calitatea spectacolelor puse în scenă aici se reflectă în dificultatea de a găsi bilete pentru unele dintre reprezentații.

În continuare, Ateneul Tătărași. Instituția a fost fondată în 1920, dar actuala clădire a fost inaugurată în 2003. Printre membrii asociației fondatoare s-au numărat intelectuali, clerici și chiar oameni simpli din cartier. Principala misiune a instituției a fost promovarea și susținerea culturii naționale în cartierul Tătărași. Membrii ateneului au menținut legături culturale permanente cu instituții similare din alte provincii românești prin numeroase turnee de teatru, poezie, dans și festival. Clădirea, în stil neoromânesc, în formă de culă din Oltenia, a fost avariată de cutremurul din 1977 și apoi, demolată. Instituția a fost înființată din nou în anul 2003, într-o nouă clădire modernă.

Sub sloganul "Unirea prin cultură", instituția actuală găzduiește o gamă largă de evenimente culturale: festivaluri de teatru, operă, umor și grafică satirică, dintre care unele au fost premiere, în timp ce altele sunt deja cunoscute atât la nivel local, cât și național, piese de teatru românești, în special comedii, concerte ale unor artiști celebri, evenimente de lansare de carte, inaugurări de locuri expoziționale noi și unice.

Nu rata:

Fotografie de Andrei Cucu

Arhitectura, Repere
Istoria dramaturgiei a fost marcată de multe premiere la Iași. Demne de menționat sunt: prima piesă de teatru în limba română, în 1816, fondarea primului Teatru Național din țară sau fondarea primului Teatru Evreiesc din lume (1876).

Ca instituție, primii pași în fondarea teatrului ieșean au fost făcuți în casele boierești, cu un mic public. După aceea, prin prezența unor trupe străine în oraș, a apărut "Théâtre des Variétés". Primul Teatru Național din România a prins viață la inițiativele politicienilor și oamenilor de cultură precum Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi și Mihail Kogălniceanu în 1840.

În aceeași perioadă de activitate culturală intensă, a fost interpretat și primul spectacol de operă – "La dame blanche", jucat la "Théâtre des Variétés", în 1883. Trei ani mai târziu, sub coordonarea lui Gheorghe Asachi, se înființează Conservatorul Filarmonicii de Teatru, având ca membri căpetenia Ștefan Catargiu, Vasile Alecsandri (tatăl), tenorul Paul Cervatti și actorul Matei Millo.

Din 1846, spectacolele de teatru din Iași, dar și spectacolele de operă s-au jucat în sala Teatrului Mare din Copou, construită pe locul actualei clădiri a Universității, dar distrusă într-un incendiu în 1888. Aici au avut loc diverse premiere, cum ar fi prima operetă românească – "Baba Hârca" a lui Matei Millo (1848), prima interpretare a pieselor de teatru având ca personaj principal celebra "Coana Chirița" (1850), piese scrise de Vasile Alecsandri, prima trupă de balet (1866) și, ulterior, operetele (1874). Vodevilul începe, de asemenea, să fie dezvoltat – o combinație între satiră și muzică, interpretată și de prima trupă de teatru profesionist evreiască din lume, condusă de dramaturgul Avram Goldfaden.

Noua clădire a Teatrului Național a fost inaugurată în 1896, pe locul vechii primării, demolată la propunerea primarului Vasile Pogor. Aceasta adăpostește instituțiile Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași și ale Operei Naționale Române din Iași. Aceasta din urmă a fost fondată abia în 1956, deși compozitori, dirijori și cântăreți din Iași au încercat acest lucru încă din anii '20. Spectacolul de deschidere al primului sezon a fost "Tosca" de Giacomo Puccini, sub bagheta dirijorului Radu Botez. În 2003, Opera de Stat din Iași, așa cum a fost numită anterior, devine Opera Națională Română din Iași.

Spectacolele de teatru și operă vă vor oferi aici experiențe inedite, de la spectacole de piese clasice, la piese nonconformiste sau interactive, unde spectatorii se află pe scenă. În același timp, puteți vedea spectacole de teatru în premieră, jucate de artiști de teatru cunoscuți și pentru rolurile lor din filme românești celebre.

TREBUIE SĂ VEZI la Teatrul și Opera din Iași

Opera Națională Română din Iași și Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași oferă, în fiecare stagiune, spectacole speciale realizate de regizori români și străini. Unele titluri care nu trebuie ratate din actuala stagiune ar trebui să cuprindă, la Opera din Iași, cele trei spectacole ale renumitului regizor mondial, Andrei Șerban – The Snowdrifts after Euripides, Les Indes galantes de Jean-Philippe Rameau, Lucia di Lamermoor de Gaetano Donizetti sau Aida de Verdi. La Teatrul Național, spectacolele Cafeneaua de Carlo Goldoni, în regia maestrului Silviu Purcărete, Vizita Bătrânei Doamne de Friedrich Dürrenmatt, regia Claudiu Goga, TheButchery of Job de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim sau Pasărea de Georges Feydeau, regia Gabriel Avram sunt monumentale!

Strada Agatha Bârsescu nr. 18, 700074 Iași
Arată mai mult

Fotografie de Ateneul Tătărași

Locuri culturale, teatre
Ateneul Tătărași este o instituție de cultură cu tradiție, din cartierul cu același nume, inaugurată în 1920 sub numele de Ateneul Popular "Tătărași".

Printre membrii asociației fondatoare s-au numărat intelectuali, clerici și chiar oameni simpli din cartier. Principala misiune a instituției a fost promovarea și susținerea culturii naționale în cartierul Tătărași. Membrii ateneului au menținut legături culturale permanente cu instituții similare din alte provincii românești prin numeroase turnee de teatru, poezie, dans și festival. Clădirea, în stil neoromânesc, în formă de culă din Oltenia, a fost avariată de cutremurul din 1977 și apoi, demolată. Institutia a fost infiintata din nou in anul 2003, intr-o noua cladire moderna.

Arată mai mult

Fotografie de Teatrul Luceafărul

Teatre
Teatrul destinat copiilor nu putea să lipsească de la Iași. Acesta a apărut sub forma teatrului de păpuși, în 1949. Sediul era într-o sală cu 200 de locuri din curtea Bisericii Catolice.

În timp, acesta și-a diversificat reprezentațiile, astfel încât păpușilor li s-au alăturat treptat muzica, poezia, pantomima și dansul, devenind Teatru de Copii și Tineret în 1973. Dacă inițial principalele surse de inspirație pentru reprezentații proveneau din poveștile populare românești, mai târziu, literatura universală s-a regăsit pe scena ieșeană prin multe titluri sonore. „Tartarin din Tarascon” al prozatorului Alphonse Daudet sau „Căsătorie cu de-a sila”, creație a scriitorului de teatru Molière, sunt exemple ale primelor opere străine jucate la Iași pentru copii. Piesa de debut a Teatrului a fost „Peștișorul de aur”, scrisă de Frații Grimm, care rămâne un reper al instituției, fiind repusă în scenă cu ocaziile aniversare. Cea mai longevivă piesă din repertoriul teatrului este însă „Punguța cu doi bani”, după Ion Creangă.

După cutremurul din 1977, instituția se mută în Casa de Cultură a Tineretului (acum a studenților), unde rămâne timp de 10 ani. În 1987 numelui Teatrul de Copii și Tineret i s-a oferit sonoritate, prin trimiterea la un simbol al literaturii române, „Luceafărul”, capodopera poetului național Mihai Eminescu. În același an, piesele teatrului încep să fie jucate într-o nouă clădire construită în stilul arhitecturii moderne de tip comunist, de o mare grandoare pentru vremurile respective, care este și acum sediu al Teatrului. Odată cu intrarea în reparații a Filarmonicii „Moldova” din Iași, unele spectacole ale acestei instituții se desfășoară pe scena Teatrului „Luceafărul”.

Construcția teatrului a durat 10 ani și a întâmpinat dificultăți din cauza lipsei fondurilor, care erau direcționate în special spre construirea de blocuri, spitale și școli după marele cutremur din 1977. Planul clădirii este hexagonal, iar structura este în totalitate de beton. Decorațiunile interioare și exterioare au fost executate din travertin și marmură de Rușchița, materiale rezervate inițial Casei poporului din București (actualul Palat al Parlamentului). Deasupra intrării putem observa o stemă metalică care combină masca teatrală cu o liră.

Astăzi, indiferent de vârsta pe care o ai, te poți bucura aici de spectacole de amploare. Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) este unul dintre evenimentele care adună artiști internaționali celebri în luna octombrie a fiecărui an, cu peste 200 de actori din 15 țări. Calitatea spectacolelor puse în scenă aici se reflectă în dificultatea de a găsi bilete pentru unele dintre reprezentații.

Strada Grigore Ureche nr. 5, 700044 Iași
Arată mai mult

Distribuie