Actualul Teatru Național a fost inaugurat în 1896, iar din 1956 a fost înființată instituția Operei și numele a fost schimbat în Teatrul Național Vasile Alecsandri, după renumitul dramaturg și poet român.
Edificiul reprezintă o bijuterie arhitecturală neoclasică. A fost construită după planurile arhitecților vienezi Fellner și Helmer, care au ridicat teatre la Viena, Praga, Cernăuți, Odessa, Cluj etc. Arhitecții au introdus, de asemenea, elemente inovatoare, prezente în podoabele geometrice moderniste ale balcoanelor exterioare și în coloanele compozite de la intrare, care conțin o liră metalică inserată subtil. Sala Mare are 750 de locuri amplasate pe trei nivele, primul etaj fiind dedicat exclusiv lojelor. În partea stângă a scenei se află cutia regală cu simbolurile României, iar pe partea opusă se află loja personalităților locale din administrație, cu emblema Iașului.
Sala este împodobită cu elemente de sculptură și pictură, de inspirație barocă și rococo, toate punctate de candelabru venețian cu 109 becuri și de lămpile electrice din 1418. Tavanul, pictat în culori pastelate de Alexander Goltz, are ca temă Povestea, reprezentată prin alegorii paradisiace, nimfe și îngeri încadrați de un stuc Rococo.
Spectacolele au loc și la Sala Studioului "Teofil Vâlcu" din pod, iar în apropierea clădirii se află Sala "Fabrica de Teatru", care a adăpostit prima fabrică electrică din Iași și Sala "Teatrul de la Cub" – inaugurată în 2008 și care a primit Premiul Național de Arhitectură în același an. Teatrul Național "Vasile Alecsandri" a fost desemnat al doilea teatru din lume care îți ia răsuflarea, potrivit unui top BBC, devenind astfel, în ultimii ani, o adevărată atracție turistică.
–
Dacă vizitezi Iașiul cu copiii tăi, Teatrul Luceafărul ar fi o opțiune bună pentru ei să se bucure de o piesă de teatru.
Acesta a apărut ca teatru de păpuși în 1949. Reședinta era situată într-o cameră de 200 de locuri, în curtea Bisericii Catolice. Între timp, a diversificat spectacolele, astfel încât muzica, poezia, pantomima și dansul s-au alăturat treptat marionetelor, în 1973 devenind Teatrul pentru Copii și Tineret. Dacă inițial principalele surse de inspirație pentru spectacole ar fi inspirate din poveștile populare românești, mai târziu literatura universală ar fi prezentă pe scena din Iași prin multe titluri celebre. "Tartarin de Tarascon" a scriitorului Alphonse Daudet sau "Căsătoria forțată", creația scriitorului de teatru Moliére, sunt exemple ale primelor lucrări străine jucate la Iași, pentru copii. Piesa de deschidere a Teatrului a fost "Peștele de Aur" al fraților Grimm, care rămâne un reper al instituției, fiind reluată cu ocazii aniversare. Dar cea mai veche piesă din repertoriul teatrului este "Punguța cu doi bani" după Ion Creangă.
Astăzi, indiferent de vârsta pe care o ai, te poți bucura aici de spectacole de amploare. Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) este unul dintre evenimentele care adună artiști internaționali celebri în luna octombrie a fiecărui an, cu peste 200 de actori din 15 țări. Calitatea spectacolelor puse în scenă aici se reflectă în dificultatea de a găsi bilete pentru unele dintre reprezentații.
–
În continuare, Ateneul Tătărași. Instituția a fost fondată în 1920, dar actuala clădire a fost inaugurată în 2003. Printre membrii asociației fondatoare s-au numărat intelectuali, clerici și chiar oameni simpli din cartier. Principala misiune a instituției a fost promovarea și susținerea culturii naționale în cartierul Tătărași. Membrii ateneului au menținut legături culturale permanente cu instituții similare din alte provincii românești prin numeroase turnee de teatru, poezie, dans și festival. Clădirea, în stil neoromânesc, în formă de culă din Oltenia, a fost avariată de cutremurul din 1977 și apoi, demolată. Instituția a fost înființată din nou în anul 2003, într-o nouă clădire modernă.
Sub sloganul "Unirea prin cultură", instituția actuală găzduiește o gamă largă de evenimente culturale: festivaluri de teatru, operă, umor și grafică satirică, dintre care unele au fost premiere, în timp ce altele sunt deja cunoscute atât la nivel local, cât și național, piese de teatru românești, în special comedii, concerte ale unor artiști celebri, evenimente de lansare de carte, inaugurări de locuri expoziționale noi și unice.