Trasee pe două roți recomandate de ProBikeAddiction Iași
Fotografie de ProBikeAddiction
Activități / Natură

Trasee pe două roți recomandate de ProBikeAddiction Iași

Iași local
Povestitor și community builder pentru industriile creative din Iași, cu peste 11 ani de experiență.

Toți iubitorii de biciclete din Iași au auzit măcar o dată de ProBikeAddiction. Fie că au călătorit împreună, au participat la cursurile de învățat să meagă pe bicicletă sau au făcut voluntariat, pasionații de două roți sunt familiari cu activitatea echipajului care a deschis apetitul pentru cicloturism. Iașul se vede și se simte diferit de pe bicicletă, așa că am stat de vorbă cu ei ca să aflu câteva recomandări de trasee pe care le poți face în voie la noi în oraș.

Ulița Mare

Palatul Culturii → Ștefan cel Mare → Piața Unirii → Pietonal Alexandru Lăpușneanu → Fundație → Carol I → Rond Agronomie → Castel

Acest traseu este generos în ceea ce privește numărul de obiective turistice, așa că s-ar putea să te dai jos de pe bicicletă de mai multe ori ca să te asiguri că nu ratezi nimic. Fie îți iei timp și energie să te bucuri de tot ce îți oferă călătoria asta de la un capăt la altul, fie rămâi pe bicicletă și arunci un ochi din mers. Ambele variante sunt plăcute și au farmecul lor, chiar dacă experiența diferă, însă poți să faci o alegere în funcție de ce îți propui să obții.

Traseu de promenadă (din Dacia până la Ciric)

Podu de Piatră → Cantemir → Podu Roș → Tudor Vladimirescu

Varianta asta vine la pachet cu tot felul de provocări pentru iubitorii de biciclete pentru că traversează mai multe intersecții mari din oraș. Cel mai bine ar fi să te dai jos de pe cele două roți și să intri în rolul de pieton responsabil. Dacă vrei să vezi cum se simte pământul sub roți și să trăiești un pic de adrenalină, poți coborî pe malul Bahluiului, chiar lângă apă.

Cu bicla prin pădurile Iașului

Ciric, Cetățuia sau Uricani

ProBikeAddiction a marcat traseul de 6 km în buclă din pădurea Uricani, perfect pentru cei neexperimentați sau pentru familiile cu copii care își doresc o plimbare relaxată, cu mai mult oxigen în plămâni. Au ocazia să dea peste alergători sau drumeți care fug de oraș ca să își încarce bateriile.

Dacă vrei să te bucuri de poteci fără diferențe mari de nivel, largi, cu tunele de verdeață, Pădurea Ciric îți oferă câțiva kilometri buni pe care să îi explorezi în sensul ăsta. Aceste zone sunt prietenoase cu mai multe tipuri de bicicliști: copii, adulți începători și chiar experimentați tehnic. Pentru cei din urmă există câteva rampe amenajate special pentru sărit și rădăcini înclinate care pot prezenta dificultate.

Pădurea Cetățuia oferă o serie de poteci care trezesc spiritul de aventură datorită cățărărilor și coborârilor foarte abrupte, cu viraje strânse. Dacă ai mai experimentat astfel de trasee, s-ar putea să te distrezi mai mult decât te-ai aștepta. Singura neplăcere este că odată ce te-ai obișnuit și începe să îți placă se termină traseul pentru că este destul de scurt. În schimb, ai ocazia să pui la încercare performanțele bicicletele și abilitățile de Mountain Bike.

Trasee mai lungi (din Rond Vechi CUG)

Dacă ai mai mult timp la dispoziție și vrei să te bucuri în tihnă de biciclit, există câteva trasee mai lungi, în care poți dai peste monumente istorice, rezervații naturale, puncte gastronomice și aer curat din plin.

Pădurea Bârnova Repedea oferă o varietate mare de trasee, iar ca punct de plecare, ProBikeAddiction recomandă Rondul Vechi CUG ca să eviți traficul infernal.

  • Rond Vechi CUG → Pădurea Cetățuia → Hlincea → Bârnova → Releu (cale paralelă cu Drumul Dobrovățului) → Drumul Forestier Bogonos → Bariera Bârnova → Hamak → Bârnova → Mănăstirea Bârnova → Mănăstirea Hlincea → Pădurea Cetățuia → Rond Vechi CUG.
  • Rond Vechi CUG → Pădurea Cetățuia → Mănăstirea Hlincea → Lunca Cetățuii (Fabrica de cărămidă) → Ciurea → Piciorul Lupului → Curături → Poiana cu Cetate (cu 3 locuri de neratat: Poiana cu Schit (Poiana cu Statui), Ruinele Bisericii Cujba și Punctul gastronomic local) → Balon Meteo → Slobozia → Ciurea → Lunca Cetăiițu → Pădurea Cetățuia → Rond Vechi CUG.
  • Rond Vechi CUG → Pădurea Cetățuia → Hlincea → Bârnova → Releu (poteca paralelă cu Drumul Dobrovățului) → Intersecția cu Drumul Forestier Bogonos → Asfalt spre Dobrovăț → Punct Gastronomic Dobrovăț → Biserica de lemn → Belvedere Point → Mănăstirea Dobrovăț → Releu → Bârnova → Hlincea → Pădurea Cetățuia → Rond Vechi CUG.


Dacă nu îți place să călătorești singur sau nu ai un grup alături de care să trăiești o astfel de experiență de neuitat, poți apela cu încredere la ProBikeAddiction. Turele de cicloturism tematic pe care le organizează sau le construiesc de la zero în funcție de o serie de nevoi specifice sunt ideale pentru a vedea Iașul și împrejurimile prin lentile diferite.

Pe lângă plimbările cu pricina, ProBikeAddiction oferă biciclete spre închiriere, asistență rutieră și mecanică de specialitate. La final, te alegi și cu fotografii și video-uri care să îți amintească o viață întreagă ce bucurie ai trăit pe două roți.

Resurse recomandate:

Ghid gratuit de trasee

Traseul marcat din Pădurea Uricani

Nu rata:

Fotografie de Iulian Aruxandei

Repere, Pătrate
Piața Unirii reprezintă un punct de reper spațial al orașului și locul de intersecție a trei străzi importante: Bulevardul "Ștefan cel Mare" (fosta stradă Mare), Strada Alexandru Lăpușneanu (fosta Stradă Sârbă) și Strada Cuza Vodă (fosta Stradă Golia).
Piața Unirii, Iași
Arată mai mult

Fotografie de Andrei Postolache

Drumeții, Parcuri
Rezervoarele din valea râului Ciric au fost create din dorința locuitorilor orașului de a avea o zonă de agrement. Lanțul de lacuri a avut rolul de a regla debitul apei în aval și, de asemenea, au devenit locul ideal pentru recreere în Iași.
Arată mai mult

Fotografie de Andrei Cucu

Arhitectura, Repere
Principala atracție și simbolul absolut al Iașului, Palatul Culturii reprezintă un muzeu emblematic al României și sediul Complexului Muzeal Național al Moldovei.
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 1, Iași 700028
Arată mai mult

Fotografie de Cezar Suceveanu

Biserici
Mănăstirea Cetățuia, situată pe dealul cu același nume, străjuiește orașul cu silueta sa zveltă.
Arată mai mult

Fotografie de laiasi.ro

Străzi
Strada și-a luat numele de la voievodul Alexandru Lăpușneanu, cel care a mutat capitala Moldovei de la Suceava la Iași în 1564.
Strada Alexandru Lăpușneanu, Iași
Arată mai mult

Fotografie de La Castel

Gradini, Restaurante
La Castel este un complex mare format din săli de restaurant, grădini, un hotel și locuri de evenimente. Locul este situat un pic off de la partea de sus a Dealului Copou, la marginea orașului, în interiorul unei păduri. Peisajul este frumos și potrivit pentru o escapadă liniștită, nu departe de orașul aglomerat.
Aleea Mihail Sadoveanu nr. 54, Iași 700489
Arată mai mult

Fotografie de ROCEZ Travel

Activitati, Drumetii
Dealul Repedea sau "la releu" cum îi spun ieșenii, cu o altitudine de 353 m, se diferențiază între cele șapte coline în primul rând prin panorama spectaculoasă asupra orașului. Din punctul cel mai înalt, deasupra Cuestei Iașilor, se pot admira principalele repere din oraș, dealurile și lacurile din împrejurimi.
DJ248D 24, Păun
Arată mai mult

Fotografie de ProBikeAddiction

Activităţi
ProBikeAddiction promovează ciclismul prin organizarea de cursuri săptămânale de învățat mersul pe bicicletă, ture ghidate de cicloturism (tematice sau personalizate în funcție de grup), service biciclete, consultanță și cursuri pentru siguranța ciclismului (operațiuni mecanice și comportament în trafic).
Arată mai mult

Distribuie