Toți iubitorii de biciclete din Iași au auzit măcar o dată de ProBikeAddiction. Fie că au călătorit împreună, au participat la cursurile de învățat să meagă pe bicicletă sau au făcut voluntariat, pasionații de două roți sunt familiari cu activitatea echipajului care a deschis apetitul pentru cicloturism. Iașul se vede și se simte diferit de pe bicicletă, așa că am stat de vorbă cu ei ca să aflu câteva recomandări de trasee pe care le poți face în voie la noi în oraș.
Ulița Mare
Palatul Culturii → Ștefan cel Mare → Piața Unirii → Pietonal Alexandru Lăpușneanu → Fundație → Carol I → Rond Agronomie → Castel
Acest traseu este generos în ceea ce privește numărul de obiective turistice, așa că s-ar putea să te dai jos de pe bicicletă de mai multe ori ca să te asiguri că nu ratezi nimic. Fie îți iei timp și energie să te bucuri de tot ce îți oferă călătoria asta de la un capăt la altul, fie rămâi pe bicicletă și arunci un ochi din mers. Ambele variante sunt plăcute și au farmecul lor, chiar dacă experiența diferă, însă poți să faci o alegere în funcție de ce îți propui să obții.
Traseu de promenadă (din Dacia până la Ciric)
Podu de Piatră → Cantemir → Podu Roș → Tudor Vladimirescu
Varianta asta vine la pachet cu tot felul de provocări pentru iubitorii de biciclete pentru că traversează mai multe intersecții mari din oraș. Cel mai bine ar fi să te dai jos de pe cele două roți și să intri în rolul de pieton responsabil. Dacă vrei să vezi cum se simte pământul sub roți și să trăiești un pic de adrenalină, poți coborî pe malul Bahluiului, chiar lângă apă.
Cu bicla prin pădurile Iașului
Ciric, Cetățuia sau Uricani
ProBikeAddiction a marcat traseul de 6 km în buclă din pădurea Uricani, perfect pentru cei neexperimentați sau pentru familiile cu copii care își doresc o plimbare relaxată, cu mai mult oxigen în plămâni. Au ocazia să dea peste alergători sau drumeți care fug de oraș ca să își încarce bateriile.
Dacă vrei să te bucuri de poteci fără diferențe mari de nivel, largi, cu tunele de verdeață, Pădurea Ciric îți oferă câțiva kilometri buni pe care să îi explorezi în sensul ăsta. Aceste zone sunt prietenoase cu mai multe tipuri de bicicliști: copii, adulți începători și chiar experimentați tehnic. Pentru cei din urmă există câteva rampe amenajate special pentru sărit și rădăcini înclinate care pot prezenta dificultate.
Pădurea Cetățuia oferă o serie de poteci care trezesc spiritul de aventură datorită cățărărilor și coborârilor foarte abrupte, cu viraje strânse. Dacă ai mai experimentat astfel de trasee, s-ar putea să te distrezi mai mult decât te-ai aștepta. Singura neplăcere este că odată ce te-ai obișnuit și începe să îți placă se termină traseul pentru că este destul de scurt. În schimb, ai ocazia să pui la încercare performanțele bicicletele și abilitățile de Mountain Bike.
Trasee mai lungi (din Rond Vechi CUG)
Dacă ai mai mult timp la dispoziție și vrei să te bucuri în tihnă de biciclit, există câteva trasee mai lungi, în care poți dai peste monumente istorice, rezervații naturale, puncte gastronomice și aer curat din plin.
Pădurea Bârnova Repedea oferă o varietate mare de trasee, iar ca punct de plecare, ProBikeAddiction recomandă Rondul Vechi CUG ca să eviți traficul infernal.
- Rond Vechi CUG → Pădurea Cetățuia → Hlincea → Bârnova → Releu (cale paralelă cu Drumul Dobrovățului) → Drumul Forestier Bogonos → Bariera Bârnova → Hamak → Bârnova → Mănăstirea Bârnova → Mănăstirea Hlincea → Pădurea Cetățuia → Rond Vechi CUG.
- Rond Vechi CUG → Pădurea Cetățuia → Mănăstirea Hlincea → Lunca Cetățuii (Fabrica de cărămidă) → Ciurea → Piciorul Lupului → Curături → Poiana cu Cetate (cu 3 locuri de neratat: Poiana cu Schit (Poiana cu Statui), Ruinele Bisericii Cujba și Punctul gastronomic local) → Balon Meteo → Slobozia → Ciurea → Lunca Cetăiițu → Pădurea Cetățuia → Rond Vechi CUG.
- Rond Vechi CUG → Pădurea Cetățuia → Hlincea → Bârnova → Releu (poteca paralelă cu Drumul Dobrovățului) → Intersecția cu Drumul Forestier Bogonos → Asfalt spre Dobrovăț → Punct Gastronomic Dobrovăț → Biserica de lemn → Belvedere Point → Mănăstirea Dobrovăț → Releu → Bârnova → Hlincea → Pădurea Cetățuia → Rond Vechi CUG.
Dacă nu îți place să călătorești singur sau nu ai un grup alături de care să trăiești o astfel de experiență de neuitat, poți apela cu încredere la ProBikeAddiction. Turele de cicloturism tematic pe care le organizează sau le construiesc de la zero în funcție de o serie de nevoi specifice sunt ideale pentru a vedea Iașul și împrejurimile prin lentile diferite.
Pe lângă plimbările cu pricina, ProBikeAddiction oferă biciclete spre închiriere, asistență rutieră și mecanică de specialitate. La final, te alegi și cu fotografii și video-uri care să îți amintească o viață întreagă ce bucurie ai trăit pe două roți.
Resurse recomandate: